miercuri, 26 martie 2014

Comportamentul si educarea puilor de caine in functie de varsta.

Tu si cainele tau aveti mai multe in comun decat ti-ai putea imagina! Asa cum tu ai trecut prin diferite etape in viata, copilarie - adolescenta - maturitate, si cainele tau trece prin intervale de varsta diferite in care are nevoi specifice. Stiind care sunt aceste faze din viata catelusului tau poti introduce in viata acestuia diferiti factori de mediu care ii vor influenta atat comportamentul cat si dezvoltarea.
De asemenea, daca ai un caine adult, afland cum au decurs primele faze din viata lui, iti poti explica cum s-au produs unele probleme de comportament ca incapacitatea de a socializa cu alti caini sau inhibitia necorespunzatoare a muscaturii.

   La nastere oamenii sunt neputinciosi si complet dependenti de mama. Totusi, in aceasta perioada, oamenii colecteaza rapid toate informatiile necesare despre lumea exterioara, prin simturi. Cateii nou nascuti se comporta la fel. Vor avea nevoie de atentia mamei si vor strange toate informatiile despre mediul incojurator prin mirosuri si atingeri.
  In cea mai mare parte a zilei, cateii nou nascuti mananca si dorm iar mama este cea care ii stimuleaza  sa isi faca nevoile, si, in functie de rasa, dupa primele 7-10 zile acestia isi deschid ochisorii. Un catelus care dupa prima saptamana de viata va fi adoptat de om, va fi mult mai sociabil cu oamenii insa acest lucru ar putea avea ca rezultat negativ dificultatea in a socializa cu alti caini. Aceasta perioada de „bebelus” dureaza aproximativ doua - trei saptamani de la nastere, dupa care acesta intra intr-o alta etapa din viata sa.
  Cea de-a doua etapa din viata unui pui de caine este perioada cand acesta se dezvolta rapid, atat fizic cat si intelectual. In aceasta perioada ar trebuie sa fie foarte curios si sa se bucure de compania altor catei si de prezenta mamei lui. Tot acum vor incepe sa emita diferite sunete, daca nu vor reusi sa gaseasca un partener de joaca, de asemenea aparitia dintilor.
  Dintii ascutiti cu care catelusul te poate "musca" atunci cand il duci pentru prima data acasa sunt acesti dinti de pui. Acestia cad atunci cand sunt inlocuiti cu dintii permanenti. In aceasta etapa de crestere rapida, micutul tau blanos incepe sa arate tot mai mult ca un adult in miniatura. Varsta de la 3 pana la 14 saptamani este perioada ideala pentru a adopta un pui de caine,  perfecta pentru a-l invata sa fie suficient de sociabil si pentru a-l ajuta sa se dezvolte adecvat.
  Daca in aceasta perioada animalutul tau nu intra in contact cu alti caini, alte animale, alti oameni sau alti stimuli, creste riscul ca acesta sa dezvolte un comportament temator care ulterior va degenera in agresivitate. Pentru a evita acest lucru, catelusul trebuie sa aiba parte de diverse experiente noi, fara sa fie coplesit, fireste.
  Poti sa-i arati, de exemplu, un aspirator in functiune sau sa-l determini sa paseasca pe un gratar(pod).
Posibilitatile sunt nelimitate!  Multe clinici veterinare au cursuri de socializare, special pentru catelusii de aceasta varsta, pentru a oferi catelusului (si proprietarului) informatii dar si experienta interactiunii cu alti caini si oameni, incurajand astfel dezvoltarea sociala a cainelui. In plus, catelusul tau va invata sa asocieze clinica veterinara cu experientele placute de la inceputul vietii sale.  Acest „sentiment” despre clinica veterinara care poate sa difere de la un caine la altul, depinde si  de frecventa vizitelor la medic.
Totusi, catelusii care vor participa la aceste cursuri de socializare vor fi, in general, mai putin stresati de aceasta si ii vor da mai putine batai de cap.Ultima etapa a dezvoltarii comportamentului este perioada de dupa 14 saptamani de viata pana cand devin maturi, de obicei la varsta de 18 luni. Aceasta perioada poate fi asociata cu adolescenta. Acum este momentul in care cainele isi stabileste nivelul de dominare asupra altor animale de companie si locul pe care il ocupa intre membrii familiei. Tot acum, animalutul tau  traseaza granitele sale, ca orice adolescent fata de un adult. Acum va fi mult mai implicat in procesul deprinderii trucurilor noi.
  „Nu poti invata un caine adult trucuri noi" nu este neaparat o declaratie adevarata. Inveti cainele adult trucuri noi, dar necesita sesiuni scurte de antrenament si multa rabdare, atat de la caine cat si de la proprietar. Stiind aceste lucruri, va fi usor  sa identifici problemele comportamentale ale cainelui  adult vei sti de asemenea ce sa schimbi. Ar fi bine sa fie educat in acea perioada in care deprinde usor, atunci cand isi dezvolta de asemenea identitatea. La fel ca oamenii, daca deprind obiceiuri proaste in aceasta perioada de formare,  la maturitate aceste probleme vor fi greu de rectificat.  Acum ca stii care sunt cele mai importante etape din viata catelului tau te vei putea folosi de aceste cunostinte pentru a invata animalutul tau ce trebuie stiut despre mediul inconjurator cand este capabil sa invete usor atunci cand stii sigur ca tot ceea ce acesta va deprinde in aceasta etapa ii va influenta comportamentul pentru  restul vietii sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare